vrijdag 23 april 2010

Pitaya

De pitaya, ook wel bekend als pitahaya of dragonfruit is de vrucht van verschillende cactus-soorten, vooral van de geslachten Hylocereus en Selenicereus. De pitaya’s met rozerode schil hebben relatief weinig aroma. De gele pitaya uit Colombia daarentegen smaakt zoet, de smaak doet enigszins aan kiwi denken.

Teelt
De pitaya leeft in een droog tropisch klimaat met een matige hoeveelheid regen. De (klim)plant wordt vermeerderd door stekken. De pitaya plant kan erg snel groeien, soms meer dan 3 cm per dag tijdens gunstige weersomstandigheden. Afhankelijk van het weer rijpen vruchten door bestuiving. Als de pitaya rijp is wordt de vrucht rood.
 
Consumptie
De pitaya is makkelijk uit te lepelen maar doet het ook fantastisch in fruitsalades en/of ter eetbare versiering van koude buffetten. Klik hier voor uitleg met afbeeldingen hoe je een pitaya kunt open snijden. En ander manier is om van de boven- en onderkant het topje van de pitaya tot aan het vruchtvlees af te snijden, daarna met een mes van boven naar beneden een snee tot aan het vruchtvlees in de schil te maken. Dan kunt u met de hand de schil van het vruchtvlees aftrekken. Zo kunt u het vruchtvlees in mooie ronde plakjes snijden.
 
Bewaren/bewerken

De pitaya is kort houdbaar. U kunt de pitaya beter niet bewaren in de koelkast want dan komen er zwarte vlekken op (koude temperatuur bederf). Leg deze vrucht op de fruitschaal bij kamertemperatuur. Verse pitaya's herken je aan de fris uitziende 'puntjes/uitsteeksels', bij een wat oudere pitaya zijn deze zwart en hij droogt in.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde pitaya per 100 gram:
Energie: 58 kcal
Koolhydraten: 16 g
Vet: 0.1 - 0.6 g
Eiwit: 0.2 - 0.5 g
Water: 80 - 90 g
Vitamine B1: 0.045 mg
Vitamine C: 9 mg
Calcium: 8.8 mg
IJzer: 0.65 mg
Fosfor: 16 - 36 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten