vrijdag 23 april 2010

Papeda

Papeda, djeroek poeroet of kafferlimoen is een vrucht die tot 7 centimeter groot wordt. Rijp is de vrucht groen tot groengeel van kleur. Afgezien van de pokdalige schil lijkt hij op een citroen. Het vruchtvlees is in 10 tot 12 partjes verdeeld. Papeda smaakt zuur, iets bitter en fruitig.

Teelt
De papeda leeft in tropische en subtropische gebieden. Groeit het best op een zeer goed gedraineerde, broze, licht zure bodem met leem. Zij moeten in de volle zon staan beschermd tegen de wind. Papeda's worden alleen geteeld in gerenommeerde potten.
 
Consumptie
Als voedsel gebruikt men de papeda net als de limoen. Het sap, de geraspte schil en hele gekookte vruchten gebruikt men als zeep en shampoo. De gedroogde en gestampte bladeren van de plant gebruikt men als kruiderij.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde papeda per 100 gram:
Energie: 70 kcal
Koolhydraten: 7 g
Eiwitten: 9 g
Vet: 1 g
Natrium: 1210 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten