donderdag 22 april 2010

Langsat

De langsat is de vrucht van een 10 tot 15 meter hoge of zelden tot 30 meter hoge, groenblijvende boom met een gegroefde, roodbruine of geelbruine schors en een korte, dikke stam. De boom bevat harsig melksap (latex).

De 2,5 tot 7 centimeter grote vruchten die op een vergrote uitvoering van de niet-verwante longan (Dimocarpus longan) lijken, groeien dicht opeen in trossen. De fluwelige, gelig-bruine schil is 6 milimeter dik. De vrucht bestaat uit 5 of 6 kamers die met sappige glazige witte zaadmantels zijn gevuld. Van de zaadmantels omsluiten er slechts 1 tot 3 een tot 2,5 x 2 centimeter grote, boonvormig zaad.

Er worden twee variëteiten onderscheiden:
  • De gekweekte doekoe hoort tot Lansium domesticum. De vruchten zijn eivormig, groter, dunschillig, relatief latex-arm en smaakt zoet.
  • Daarnaast bestaat ook de Lansium domesticum. De vruchten zijn rond, dikschillig, latex-houdend en smaakt zurig.
Beide variëteiten komen vanwege de wisselende kwaliteit zelden in Nederland op de markt.
 
Teelt
De langsat leeft in een vochtig gebied en tolereert geen droge seizoenen. De boom van de langsat groeit het best op een diepe, licht zure bodem met zandig leem en een hoog gehalte aan organische stoffen. Meestal worden langsats geproduceerd uit zaden. De levensvatbaarheid is maximaal 8 dagen, tenzij de zaden worden opgeslagen in zakken, dan zijn ze voor 14 dagen levensvatbaar. De oogst in Maleisië vindt over het algemeen twee keer per jaar plaats, in juni en juli en opnieuw in december en januari of zelfs februari. In India rijpen de vruchten van april tot september, terwijl op de Filipijnen het seizoen korter is dan een maand. De bomen dragen gemiddeld 13,5 kg vrucht per jaar.

Consumptie
De langsat wordt over het algemeen uit de hand of als nagerecht gegeten. De fruit kan op verschillende manieren gekookt worden. De zaadjes van de vrucht worden in siroop gedaan.
 
Bewaren/bewerken
Bewaartijd: bij kamertemperatuur een aantal dagen (maximaal 4). Ook kunnen ze 2 weken koud bewaard worden (11,11 - 12,78 ºC). In deze periode stijgt het suikergehalte, terwijl de zuurgraad geleidelijk afneemt.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde langsat per 100 gram:
Eiwit: 0.8 g
Koolhydraten: 9.5 g
Vocht: 86.5 g
Calcium: 20 mg
Fosfor: 30 mg
Thiamine (vitamine B1): 89 mcg
Riboflavine (vitamine B2): 124 mcg
Ascorbinezuur (vitamine B3): 1 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten