zondag 25 april 2010

Druif

De druif is de vrucht van de wijnstok.

Teelt
De druif wordt gekweekt met meerdere doeleinden: als fruit, om te eten als versnapering, als basis voor het maken van wijn en voor de productie van rozijnen.

Om als fruit geteeld te worden is het noodzakelijk dat de vruchten groot en sappig zijn en vooral een zoete smaak hebben. Er zijn tientallen variëteiten die voor het eten van de vruchten in aanmerking komen. Hiervoor worden zowel witte als blauwe druiven gekweekt.

De trossen moeten reeds vroeg in hun ontwikkeling geselecteerd worden op basis van hun standplaats en hun omvang. Een van de belangrijkste bewerkingen om mooie, volle trossen te ontwikkelen is het krenten van de druiven. Deze behandeling bestaat erin genadeloos alle overtollige druiven uit de tros weg te knippen met een speciaal daarvoor ontwikkeld, scherpgepunt schaartje waarmee men de niet bevruchte en de slecht geplaatste druifjes elimineert. Doet men dit niet dan krijgt men enerzijds vruchten die te klein blijven en die anderzijds zeer onregelmatig kleuren. Het is van het grootste belang dat de druiven gelijkmatig en gelijktijdig afrijpen zodat de pluk in één keer kan gebeuren.

Consumptie
Verse druiven haalt u voor gebruik uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen. Onbespoten druiven kunt u zo eten. Druiven die wel bespoten zijn moet u zorgvuldig wassen met stromend water. Was enkel de druiven die u onmiddellijk verbruikt.

Als u druiven wenst te schillen, dompelt u ze enkele seconden onder in kokend water en laat u ze vervolgens schrikken onder de koude kraan. De schil zal nu makkelijk te verwijderen zijn met een scherpe mespunt. Om druiven te ontpitten, gebruikt u het best een grote naald.

Verse druiven zijn heerlijk in combinatie met ontbijtgranen, bij het aperitief, in een fruitslaatje of bij een kaasschotel. Maar ook in slaatjes en allerlei sausen die u serveert met vlees, vis en gevogelte komen druiven goed tot hun recht.

Bewaren/bewerken
De beste periode om druiven te kopen loopt van eind augustus tot eind oktober. Druiven moeten bij aankoop volledig ongeschonden zijn. De aanwezigheid van een donslaagje dat typisch is voor de Belgische druiven, wijst erop dat de druiven niet bespoten zijn. Deze druiven hoeft u ook niet te wassen.

Druiven zijn erg kwetsbaar. Neem ze dus steeds bij de steel en raak de vruchten zelf zo weinig mogelijk aan.

U bewaart druiven het best in de koelkast. Gewikkeld in geperforeerd papier zijn ze tot 5 dagen houdbaar. Druiven kunnen ook in de diepvries worden bewaard om ze later in warme bereidingen te gebruiken.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde per 100 gram druiven:
Energie: 297 kJ / 71 kcal
Water: 81,0 g
Druivensuiker: 15 - 20 g
Vet: 0,58 g
Kalium: 192 mg
Vitamine C: 4 - 10 mg
Fosfor: 20 mg
Calcium: 18 mg
Magnesium: 7 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten