donderdag 22 april 2010

Zoete passievrucht

De zoete passievrucht is de vrucht van de klimplant passiflora ligularis. De vruchten rijpen van groen via geel naar oranje met witte stippen. De gladde, harde maar broze schil verkleurt echter snel naar bruin (bederf). De vruchten zijn bolvormig tot ovaal en 6 tot 10 bij 4 tot 7 centimeter groot.

De smaak van de grijzige, glazige zaadmantels is zoet en aromatisch kruisbesachtig. De zwarte zaden kunnen met de zaadmantels worden opgegeten. De vrucht worden tegenwoordig steeds vaker in België en Nederland verkocht in winkels en op markten.
 
Teelt
De zoete passievrucht is sub-tropisch, niet tropisch. De vrucht leeft op hoogtes tussen de 900 en 2.700 meter. Een dunne, vochtige en vulkanische bodem is aanbevolen. De zoete passievrucht vermeerderd zich door zaden of stekken. Er is maar één gewas per jaar. In Bolivia rijpen vruchten in mei en juni. Ondanks de harde schil hebben ze na de oogst een slechte houdbaarheid.
 
Consumptie
Meestal wordt de vrucht opengebarsten en vervolgens uit de hand gegeten. De sap die de vrucht bezit wordt veel gebruikt voor het maken van koude dranken en ijs.
 
Bewaren/bewerken
De vruchten zijn buiten de koelkast slechts één week houdbaar. Een aantal dagen bij kamertemperatuur, iets langer in de koelkast.

Voedingsstoffen
Voedingswaarde zoete passievrucht per 100 gram:
Energie: 97 kcal, 406 kJ
Eiwit: 0.340 - 0.474 g
Vet: 1.50 - 3.18 g
Vocht: 69.9 - 79.1 g
Thiamine (vitamine B1): 0.00 - 0.002 mg
Riboflavine (vitamine B2): 0.063 - 0.125 mg
Nicotinezuur (vitamine B3): 1.42 - 1.813 mg
Ascorbinezuur (vitamine C): 10.8 - 28.1 mg
Calcium: 5.6 - 13.7 mg
Fosfor: 44 - 78 mg
IJzer: 0.58 - 1.56 mg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten